maanantai 20. kesäkuuta 2016

Pensasistutusalueen rakentaminen

Honkanummen hautausmaalla on kasvukaudella lähes sata työntekijää työstämässä 76 hehtaarin kokoista aluetta, joten erilaisia projekteja on koko ajan käynnissä ympäri hautausmaata. Kirjoitan nyt muutaman blogimerkinnän erilaisista töistä, joihin hautausmaalla voi kesäkaudella törmätä. Hautausmaan "vanhan puolen" reunalla, lähellä Lahdenväylää, toteutettiin korttelin reunaan istutusalueen rakentaminen sekä pensaiden istutusta. Uuden istutusalueen rakentamisessa tärkeää on kasvilajille sopiva kasvualusta.



"Kasvualustalla tarkoitetaan kasvillisuusalueen maakerroksia, joihin kasvin juuret kiinnittyvät ja jossa ne kasvavat. Kasvualustaan kuuluu kylvö- tai istutusalusta, perusmaa sekä tarvittaessa vettä pidättävä kerros." Näin kertoo Viherproggis - viherrakentamis- ja ylläpitotöiden perusteet. Kasvualustan materiaalit vaihtelevat istutettavan kasvillisuuden mukaan, sekä sen perusteella onko kyseessä tuotteistettu, kantava vai paikalla tehty kasvualusta.



Hyvässä kasvualustarakenteessa on tilaa ilmalle ja vedelle. Vesi varmistaa ravinteiden liukenemisen ja ilmatilassa oleva happi on edellytys juurten toiminnalle. Kasvualusta sisältää aina erikokoisia rakeita, joilla on kaikilla oma tehtävänsä. Pääravinteita on kolme, typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K). Niiden oikea suhde varmistaa tasapainoisen ja lajille tyypillisen kasvun.


Pensaiden taimia istuttaessa taimia on kolmenlaisia; paljasjuurisia taimia, paakkutaimia ja astiataimia. Kaikkia taimityyppejä istuttaessa kaivetaan hieman taimipaakkua tai juuristoa suurempi istutuskuoppa, johon paakko ja juuristo saadaan mahtumaan. Paljasjuuriset taimet taimet istutetaan ilman juuripaakkua ja ylipitkät juuret leikataan muun juuriston pituiseksi. Tärkeätä on, että juuret levittäytyvät koko istutuskuopan alalle ja että ne mahtuvat istutuskuoppaan suorina. Juurenniska asetellaan oikeaan syvyyteen.

Paakkutaimet asetetaan istutuskuopan pohjalle. Paakku kaivetaan niin syvälle, että paakun päälle tulee max. 50 mm kasvualustaa. Ennen kuopan täyttöä kankaan solmut avataan ja kangas painetaan paakun ja kuopan reunan väliin. Mikäli kangas on maatumatonta, se poistetaan kokonaan.

Astiataimet istutetaan ilman astiaa. Juuripaakun pintakerros poistetaan ennen istutusta ja taimi asetetaan samaan tasoon kuopassa kuin se oli astiassaan.


Istutuskuoppa täytetään kasvualustalla, jonka jälkeen se tiivistetään kevyesti käsin tai jalalla painamalla. Lopuksi taimi kastellaan hyvin. Taimen vahingoittuneet versot leikataan terveeseen oksanhaaraan saakka. Kasvualustan pinta tasoitetaan ja mahdollinen kate asennetaan. Kaikki alueelle kuulumaton aines poistetaan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti